Uitvoer – plaats relatieopmerkingen

Home Forums Hulpvragen Genealogieprogramma’s GensDataPro Uitvoer – plaats relatieopmerkingen

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #2174
   Tobias Bos
   Bijdrager

   In de uitvoer worden relatieopmerkingen tussen man en vrouw getoond (was ook in GDP 2.9).
   [partner ] trouwt .. [relatieopmerkingen, bv. wonen] met [partner]
   Is dat anders in te stellen? {partner] trouwt … [partner] [relatieopmerkingen]

  • #2175
   Tobias Bos
   Bijdrager

   Aanvullend: het gaat niet om de algemene opmerkingen (komen achteraan) maar om de activiteiten.

  • #2176
   btw
   Bijdrager

   Het probleem is, dat wanneer die activiteiten achter de partner worden geplakt, het teveel lijkt alsof die activiteiten bij de partner horen. Je suggestie vereist dus een punt en een nieuwe zin. Dat is iets wat vanuit GD/D90 altijd al een beetje ontweken/vermeden is. Piet trouwt 16 feb 2010 met Truus, kruidenierster, woont te Amsterdam, uit dit huwelijk 5 kinderen: a,b,c,d,e, en DAN dus de activiteiten ? die moet dat stuk tekst wel beginnen met “Piet en Truus kochten een huis in Amsterdam”. Maar is dat dan voor de kinderen ? Of na, maar wel voor de andere huwelijken ? Of ertussendoor ? Dit is niet een simpel dingetje om even op te lossen.
   Eigenlijk moet men die relatieactiviteiten vooral zien als alternatieven voor trouwen, scheiden, etc. (bijvoorbeeld rituelen van andere religies) en niet heel veel meer. Dingen die inderdaad passen in het rijtje ondertrouw op 3 maart, huwelijk op 20 maart, kerkelijk op 21 maart, etc. Echt genealogische feiten met als onderwerp de relatie dus. Het echte goedlopende verhaal, de biografie, is toch iets wat op een gegeven moment, gebaseerd op de verzamelde gegevens, door de genealoog in de algemene opmerking van een persoon moet worden geplaatst.
   Zowiezo: de activiteiten maken het mogelijk om ieder soort feit op een ordelijke manier vast te leggen: met datum en plaats en bronvermelding. En wellicht wat informatie. Maar de gedachte dat al die losse activiteitjes op volgorde goed lopende biografieën gaan worden is natuurlijk niet realistisch. Heb je van een persoon of relatie een hele bak activiteiten, dan helpt je dat met het vormen van een beeld van het leven van die mensen, en kun je er een goedlopende biografie over maken in de algemene opmerkingen, wellicht gelijk voorzien van foto’s in de tekst.
   Daarmee willen we niet uitsluiten dat we nooit meer de uitvoer van de tekst wijzigen, maar hier laten we even zien dat het misschien niet zo simpel is als het lijkt.

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
Scroll naar top